ELTRA GmbH are o experienţă de peste 30 de ani în construcţia de analizoare elementale pentru determinarea conţinutului de carbon, sulf, azot, oxigen şi hidrogen dintr-o varietate de materiale feroase precum oţelul sau fonta. Mai multe analizoare elementale au fost special optimizate pentru analize în pregătire şi pentru control final de calitate al produselor de acest tip. Etapele esenţiale în producţia oţelului sunt cuptorul înalt, convertizorul şi finisarea. După fiecare etapă, determinarea conţinutului de C, H, N, S şi O este necesară pentru controlul de calitate. În cuptorul înalt, fonta brută este produsă din minereul de fier, din cocs şi calcar, odată cu produsele secundare, şi anume zgura. Calcinarea cocsului generează temperaturi de până la 1400° C în cuptorul înalt, de 30 până la 50 de metri. La această temperatură, minereul de fier se lichefiază şi, în acelaşi timp, este chimic redus de monoxidul de carbon emanat de cocs. La sfârşitul acestui proces, fonta brută încă are un conţinut ridicat de carbon de până la 7% care este redus în convertizorul unde deşeurile de metal şi, dacă este necesar, mai mult calcar, sunt adăugate. Oxigenul este introdus, astfel reducându-se substanţial conţinutul existent de carbon, prin formarea de dioxid de carbon în stare gazoasă. După acest proces de oxidare, fierul topit poate fi aliat cu alte metale (ex. crom, nichel, vanadiu, cobalt). La final, această topitură este utilizată pentru producerea produsului finit.
Elemente precum carbonul şi sulful influenţează substanţial duritatea şi capacitatea de prelucrare a materialelor precum titanul, zirconul sau carbidul; prin urmare determinarea exactă a acestor elemente ca parte din procesul de control al calităţii este deosebit de importantă. În timp ce cuptorul de inducţie de mare capacitate al analizorului elemental de carbon şi sulf CS-i topeşte probe anorganice în atmosferă de oxigen pur, la temperaturi de peste 2000 °C, celulele infraroşu asigură determinarea exactă a conţinutului de carbon şi sulf.
Analiza conţinutului de oxigen şi azot este desfăşurată în mod regulat, pentru toate tipurile de oţel. Pentru oţelul inoxidabil, analiza conţinutului de hidrogen este de asemenea recomandată. Analizorul de oxigen / azot / hidrogen ONH-p este dotat cu un cuptor impuls şi ajunge la temperaturi de peste 3000° C. Acesta măsoară cu exactitate conţinutul de hidrogen, oxigen şi azot, în probele feroase.
Valoarea calorică efectivă a combustibililor este determinată de conţinutului de carbon şi hidrogen al acestora. Prin calcinare, conţinutul de hidrogen este transformat într-o cantitate substanţială de apă care, mai apoi, se evaporă din boiler şi, prin urmare, nu este utilizabilă la procesul de încălzire. Acest aspect este de interes pentru uzinele de cocs care fac parte din uzinele de oţel. Analizorul de carbon, hidrogen şi sulf CHS-r şi analizorul de carbon, hidrogen şi sulf CHS-580A determină cu exactitate conţinutul de hidrogen şi sulf. Analizorul CHS-580A este disponibil cu Autoloader care poate prelucra 36 sau 130 probe.
Carbonul este determinat ca parte integrantă dintr-un material (carbon total), dar este de asemenea determinat pe suprafaţa materialelor (carbon de suprafață). Apa de proces sau uleiul pot contamina suprafaţa unui produs, astfel împiedicând prelucrarea ulterioară, cum ar fi vopsirea/ lăcuirea. Analizorul suprafeţei de carbon SurfaceC-800 este dotat cu un mecanism XXL de coborâre a probei, ce permite, de asemenea, o analiză exactă a probelor mai mari.